Prețurile produselor din carne au crescut în ultima lună cu până la 30%, pentru a acoperi viitoarea reducere a TVA-ului și pentru ca magazinele să obțină un profit mai mare, scrie bzi.ro.
Carnea de curcan se vinde în piețele din Iași cu cel puțin 16 lei kilogramul, față de maximum 15 lei pe kilogram în urmă cu câteva zile. O pulpă de vițel fără os depășește acum prețul de 22 de lei/kilogram, deși în urmă cu câteva zile același produs putea fi cumpărat de către ieșeni cu maximum 20 de lei, potrivit presei locale.
De asemenea, prețul pentru un kilogram de pulpă de porc fără os era în urmă cu mai puțin de o lună de aproape 14 lei, iar în prezent prețul ajunge până la 18 lei în unele piețe din Iași. În schimb, comercianții spun că prețurile pot diferi în anumite perioade ale anului.
„Vă asigurăm că scăderea TVA la carne și la preparatele din carne va scoate la lumină uriașa evaziune din industria cărnii, aducând astfel fonduri consistente la bugetul de stat.24% este un procent care încurajează evaziunea fiscală și competiția neloială. Producătorii și procesatorii români de carne sunt la limita profitabilității și situația s-a înrăutățit și mai mult după reducerea TVA în Ungaria, la 5% pentru carnea de porc”,se arăta în scrisoarea transmisă Parlamentului de ARC spre sfârșitul anului trecut și în care asociația producătorilor de carne solicita reducerea TVA la carne la 5%.
„Din păcate, nici 10% din TVA nu este colectat și astfel statul este păgubit în fiecare an cu 600 de milioane de euro, din cauza evaziunii fiscale la carne și la preparatele din carne”, potrivit scrisorii semnate de Radu Timiș, președintele ARC.